1 Mart 2016 Salı

Yıkıntı

Devrin modası dalkavukluk. Sıradan, alışılagelmiş, normalleşmiş. Dalkavuk olmayana hiçbir şey yok. Şahsiyetler önemli değil, zaten yoklar. Nereden olduğun belli değil. Kim olduğun mühim değil. Ne için yaşıyorsun bilgisi yok. Her şey muallak, zan. Hevalar ilahlaştırılmış. En büyük ilahları para. Her şeye boyun eğmek, tek yaptıkları. Rab belledikleri; güç, güçlünün yanında olmak.

Köprüyü geçene kadar ayıya dayı demeyenlerin niteliği, ayıya dayı diyenlerin niceliğinden üstündür. Zamanın yazgıları bu ince çizginin etrafında erimekte. Eriyip tükenirken ölmekte. Ayı'yı tanıyamadan ayının tutsağı olmakta. Tutsaklık... En bilinçsiz öykünme. En geçerli öykünme. Ayı'nın ayılığını tanımak için çırpınma, belki birkaç fotoğraf içinde ayı ile birlikte bulunma. Ayı'yı savunmak... Ayı'nın gücü için kendimizi gözden çıkarmak. Ayı daha güçlü olsun diye gücümüzü ayı için sarf etmek.

Bütün bunlar olurken, ayı tanınmışken, ayı'ya dayı demeye başlamak. Dayı'yı öğrenmek. Dayı olmayınca neler olmayacağını, dayı bulamayınca yok olacağını tecrübe etmek.

Temaşa alkışlarla yankılanıyor. Çanaklar ile dağıtılıyor. Kaleler bile zaptedemiyor bu efsunlu neşeyi. Herkesin yüzünde gülücükler. Efsun yayıldıkça kalpler hizaya giriyor. Kalpler, hesap vermeyi beklemeye başlıyor. Kalpler, alacakları emrin ne olacağını merak ediyor. Kalpler, güçten korkuyor. Kalpler, güç ne derse onu yapıyor. Kalpler, en çok ayıya dayı demeyi seviyor. Kalpler, gücün kimi ayı yapacağını bekliyor. Kalpler, bir müddet sonra ayıya dayı demek heyecanı için yanıp tutuşuyor. Ve kalpler, aldıkları emir gereği, icbar olunduğunu bilmeden, bilerek ve isteyerek ayıya dayı demeye başlıyor.

Bu talihsiz yıkıntılara evrilmiş hayatların düzenine döngü deyip geçmek, ayıya dayı demenin en fena, en başıboş çeşidi. Ve bu döngünün farkına varmadan yaşamayı istidad haline getirmiş olmak... Hevaları ilahları oldu.

Allah önünde evvela "Ben" olmak için çabalayacağım. Bu çabalarım ile Allah'tan başkasından talepkar olmayacağım. Ayıya dayı dememek için gerektiğinde köprüyü yıkacağım. Köprüyü başımıza bela edenlerin başına yıkmaya çalışacağım sadece ve sadece Allah'tan talepkar olarak. Allah'tan başka ilah yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder